Osmanlıca Klavye Düzeni


Proje

Proje Tanımı
Osmanlıca arap ve latin alfabeleri için q ve f klavye düzenleri ( TS 13206 ).
Açıklama
Bu proje, Türk Standartları Enstitüsü tarafından TS 13206 nolu standart olarak yayınlanmış olan, Osmanlıca arap ve latin alfabeleri için q ve f klavye düzenlerinin özelde Pardus genelde ise tüm linux dağıtımları altında kullanılabilmesini sağlamak amacını taşımaktadır.

Bu projenin oluşumunda başta Ali Rıza Tosun olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Lisans
Bu proje GNU GPL ile yayınlanmaktadır.
Dosyalar
tar.gz : oskb-0.0.2.tar.gz

Pisi Paketi : oskb-0.0.2-2.pisi

SVN : www.uygunteknoloji.net/svn/repos/oskb

Kurulum ve Kullanım

  • Eğer pardus kullanıyor iseniz tek yapmanız gereken yukarıda verilmiş pisi paketini indirip Pisi Paket Yöneticisi ile yada Konqueror üzerinden çift tıklama ile kurmaktır.
  • Eğer XOrg tabanlı başka bir sistem kullanıyor iseniz yukarıda verilmiş olan tar.gz’yi indirip açmalı ardından içinden çıkan OTA ve OTL dosyalarını X11 klavye bilgilerinin bulunduğu “~X11/xkb/symbols/pc” klasör içerisine kopyalamalısınız.xorg.oskb.xml.patch ve xorg.oskb.lst.patch dosyalarını “~X11/xkb/rules” klasörüne kopyalayıp ardından patch -p0 -b < /usr/share/X11/xkb/rules/xorg.oskb.xml.patchpatch -p0 -b < /usr/share/X11/xkb/rules/xorg.oskb.lst.patchkomutlarını çalıştırmanız gerekecek.

  • Bu işlemlerin ardından kurulum bitmiştir.

  • Kullanım için bazı ayarlara ihtiyaç duymaktayız. Pardus üzerinde Tasma aracılığıyla Çevre Birimleri içerisinde bulunan “Klavye Düzeni” ayar penceresine geliniz. ( Diğer KDE tabanlı sistemlerde de aynı Klavye Düzeni ayar penceresine KDE Kontrol Merkezi üzerinden ulaşabilirsiniz )Düzen sekmesi içerisinde “Klavye Düzenini Etkinleştir” seçeneğini aktif hale getirip aşağıda listelenen klavye düzenleri içinden istediğiniz diğerleri yanında “OTA” ve “OTL” düzenlerini seçiniz.OTA ve OTL klavye düzenleri varsayılan olarak q varyasyonu ile gelmektedirler eğer f varyasyonunu kullanmak isterseniz “Birincil Düzen” seçenek listesinden seçebilirsiniz.Yaptığımız ayarları “Uygula” düğmesine tıklayarak kaydedip ayar penceresini kapatalım.
  • Yaptığımız ayarlar sonucunda KDE uygulama çekmecesi üzerinde artık seçmiş olduğumuz klavye düzenleri görünmektedirler. Aktif hale getirmek için üzerine tıklayarak sırasıyla istediğimiz düzene geçebiliriz.

Comments are disabled.